اصلی ترین علل درد گردن
گردن یا ستون فقرات گردنی شبکه ای هماهنگ از اعصاب، استخوان ها، مفاصل و عضلات است. وظیفه مهم آن پشتیبانی و تحرک برای سر است، اما گاهی اوقات ممکن است دردناک شود. تعدادی از مشکلات وجود دارد که باعث درد در گردن می شود. تحریک در امتداد مسیرهای عصبی در گردن می تواند باعث درد در شانه، سر، بازو و دست شود. علاوه بر این، تحریک نخاع می تواند باعث درد در پاها و سایر نواحی زیر گردن شود.
گردن درد معمولاً ظرف چند روز یا چند هفته از بین میرود، اما دردی که برای ماهها ادامه دارد میتواند نشانهای از یک علت پزشکی زمینهای باشد که باید برطرف شود.
با جراحی لیزری دیسک به روش PLDH (لیزر پلاسما) میتوان بیماران مبتلا به بیرون زدگی دیسک (فتق دیسک) با علائم شدیدتر را که کاندیدای جراحی باز هستند؛ درمان نمود. در این روش بدون ایجاد برش و استفاده از پیچ ستون فقرات و پلاتین، می توان در افراد زیادی به بهبودی هرنی دیسکال دست پیدا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با مطب دکتر احمد شکرچی زاده میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن 36622101-031 اقدام فرمایید.
علائم گردن درد
علائم گردن درد می تواند بسیار متفاوت باشد. درد ممکن است فقط یک مزاحمت خفیف باشد، یا می تواند آنقدر طاقت فرسا باشد که فرد از هرگونه حرکت بیش از حد اجتناب کند.
اغلب اوقات گردن درد در یک نقطه قرار دارد و طی چند روز یا چند هفته خود به خود از بین می رود. به ندرت، درد ثابت می شود و به سایر قسمت های بدن مانند شانه و بازو تابش می کند.
گردن درد معمولا شامل یک یا چند مورد از علائم و نشانه های زیر است:
- گرفتگی گردن: درد و مشکل در حرکت دادن گردن، به ویژه در هنگام تلاش برای چرخاندن سر از این طرف به طرف دیگر.
- درد شدید: این درد ممکن است در یک نقطه موضعی باشد و ممکن است احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش داشته باشد. این نوع درد معمولا در قسمت پایین گردن ایجاد می شود.
- درد عمومی: این ناراحتی معمولاً در ناحیه یا ناحیه وسیعتری از گردن احساس میشود. به عنوان حساس یا دردناک توصیف می شود، نه تیز.
- درد رادیکولار: این درد می تواند در امتداد عصب از گردن به شانه و بازو تابش کند. شدت آن می تواند متفاوت باشد و این درد عصبی ممکن است احساس سوزش داشته باشد.
- رادیکولوپاتی گردن: نقایص عصبی، مانند مشکلات رفلکس، حس یا قدرت ممکن است در بازو به دلیل فشردگی ریشه عصبی تجربه شود. رادیکولوپاتی گردن نیز ممکن است با درد رادیکولار همراه باشد.
- مشکل در گرفتن یا بلند کردن اجسام: اگر بی حسی یا ضعف به بازو یا انگشتان وارد شود، این مشکل ممکن است رخ دهد.
- سردرد: گاهی اوقات یک تحریک در گردن می تواند بر عضلات و اعصاب متصل به سر تاثیر بگذارد. برخی از نمونه ها عبارتند از سردرد تنشی، سردرد سرویکوژنیک و نورالژی اکسیپیتال.
- اگر علائم گردن درد پیشرفت کند، خوابیدن مشکل می شود. گردن درد همچنین ممکن است با سایر فعالیت های روزانه، مانند لباس پوشیدن یا رفتن به سر کار، یا هر فعالیتی که شامل چرخاندن سر باشد، مانند رانندگی، تداخل ایجاد کند.
علت گردن درد
علل شایع گردن درد حاد:
شایع ترین علل گردن درد کشیدگی عضلات یا تاندون و رگ به رگ شدن رباط ظرف چند روز یا چند هفته بهبود می یابند. بسیاری از موارد کشیدگی و رگ به رگ شدن ناشی از استفاده بیش از حد یا کشش بیش از حد است، مانند:
- وضعیت بدنی ضعیف: مدت زمان طولانی خم شدن بر روی صفحه نمایش کامپیوتر می تواند منجر به وضعیت سر رو به جلو شود که فشار بیشتری بر گردن وارد می کند. نگاه مکرر به تلفن یا تبلت نیز ممکن است باعث درد شود که گاهی اوقات به آن گردن متن می گویند.
- خوابیدن در وضعیت نامناسب: اگر سر در یک زاویه بد نگه داشته شود یا در طول شب به اشتباه بپیچد، ممکن است یک گردن سفت در صبح به وجود آید.
- حرکات تکراری: چرخاندن سر به صورت تکراری، مانند پهلو به پهلو در حین رقصیدن یا شنا کردن، ممکن است منجر به استفاده بیش از حد از عضلات، تاندون ها و رباط های گردن شود.
- ضربه: به عنوان مثال می توان به هر نوع سقوط یا ضربه، مانند برخورد ورزشی یا ضربه شلاق ناشی از تصادف خودرو اشاره کرد.
- گاهی اوقات کشیدگی یا اسپاسم عضلانی فقط یک آسیب بافت نرم نیست. در برخی موارد، مشکل در ستون فقرات گردنی می تواند باعث اسپاسم عضله گردن در پاسخ به آن شود.
علل شایع گردن درد مزمن:
زمانی که گردن درد طی یک دوره چند ماهه طول بکشد یا دوباره عود کند، معمولاً به دلیل انحطاط ستون فقرات ناشی از ساییدگی و پارگی در طول زمان است (که اسپوندیلوز گردنی نیز نامیده می شود).
- بیماری دیسک دژنراتیو گردن: همه دیسکها به تدریج آب خود را از دست میدهند و توانایی محافظت از مهرههای ستون فقرات را در طول زمان از دست میدهند. اگر دیسک به اندازه کافی تحلیل رود، برای برخی افراد میتواند منجر به درد به طرق مختلف شود، مانند فتق دیسک، فشار دادن عصب، یا تغییراتی در مفاصل فاست که میتواند باعث آرتروز شود.
- آرتروز گردن: هنگامی که غضروف در مفصل فاست گردنی به اندازه کافی فرسوده می شود، می تواند منجر به آرتروز گردن شود. آرتروز گردن یکی از شایع ترین علل گردن درد مزمن است.
- فتق دیسک گردن : هنگامی که لایه بیرونی محافظ دیسک بین مهره ای (آنولوس فیبروزوس) به طور جزئی یا کامل پاره شود، ممکن است مقداری از لایه داخلی ژله مانند (nucleus pulposus) نشت کند و باعث التهاب و درد شود.
- با پیشرفت دژنراسیون ستون فقرات، خطر باریک شدن کانال نخاعی ( تنگی کانال مرکزی گردن) افزایش مییابد. اگر ریشه عصبی یا طناب نخاعی برخورد کند، درد، گزگز، بی حسی و ضعف ممکن است به بازوها یا پاها سرایت کند.
سایر علل گردن درد:
علل دیگر گردن درد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- استرس عاطفی: استرس، اضطراب و حمایت اجتماعی کم همگی به عنوان علل بالقوه یا عوامل موثر در بروز گردن درد در ارتباط هستند.
- عفونت: اگر بخشی از ستون فقرات گردنی عفونی شود، التهاب می تواند باعث گردن درد شود. یک مثال آن مننژیت است.
- سندرم درد میوفاسیال: این بیماری مزمن دارای نقاط ماشه ای است که ناشی از درد عضلات و بافت های همبند اطراف آن است که معمولاً در قسمت فوقانی پشت یا گردن است. نقاط ماشه ای می توانند به طور مزمن دردناک یا به شدت حساس به لمس باشند. درد ممکن است در یک نقطه باقی بماند یا می تواند به دردی ارجاع داده شود که به ناحیه دیگری در بدن گسترش یابد.
- فیبرومیالژیا: تشخیص فیبرومیالژیا دشوار است، اما معمولاً شامل درد در عضلات، تاندونها و رباطها در چندین ناحیه بدن از جمله در گردن میشود.
- تومور ستون فقرات: یک تومور، مانند سرطان، می تواند در ستون فقرات گردنی ایجاد شود و به بافت ها آسیب برساند یا به عصب فشار بیاورد.
- اسپوندیلولیستزیس : این وضعیت زمانی رخ می دهد که یک مهره از روی مهره زیر آن بلغزد. این می تواند به دلیل یک شکستگی کوچک در مهره، شلی رباط، یا احتمالاً از انحطاط پیشرفته دیسک باشد.
عوامل خطر برای ایجاد گردن درد
بسیاری از عوامل خطر متفاوت برای گردن درد در پزشکی پیشنهاد شده است، مانند:
- کاهش قدرت گردن
- مشکلات قبلی گردن
- وضعیت بدنی ضعیف
- سیگار کشیدن
- شغل پر زحمت
- جنسیت زنانه
- احساس حمایت کم از طرف کار، خانواده یا دوستان
در مورد عوامل خطر گردن درد اختلاف نظر وجود دارد زیرا برخی از مطالعات به نتایج متناقضی رسیده اند. برای تایید اینکه کدام عوامل واقعاً بالاترین خطر ابتلا به گردن درد را دارند به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تشخیص گردن درد:
ابتدا پزشک یک تاریخچه پزشکی می گیرد و یک معاینه انجام می دهد. این معاینه شامل بررسی حساسیت، بی حسی و ضعف عضلانی خواهد بود و آزمایش خواهد کرد که چقدر می توانید سر خود را به جلو، عقب و پهلو به پهلو حرکت دهید.
آزمایشات تصویربرداری که ممکن است به یافتن علت گردن درد کمک کند، عبارتند از:
- اشعه ایکس: اشعه ایکس می تواند نواحی را در گردن نشان دهد که در آن اعصاب یا نخاع ممکن است توسط خارهای استخوانی یا سایر تغییرات تحت فشار قرار گیرند.
- سی تی اسکن: سی تی اسکن تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از جهات مختلف را ترکیب می کند تا نماهای مقطعی دقیقی از ساختارهای داخل گردن ایجاد کند.
- ام آر آی: MRI از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی برای ایجاد تصاویر دقیق از استخوان ها و بافت های نرم استفاده می کند. بافت های نرم شامل دیسک ها، نخاع و اعصابی است که از نخاع می آیند.
- این امکان وجود دارد که اشعه ایکس یا MRI شواهدی مبنی بر مشکلات ساختاری گردن بدون داشتن علائم را نشان دهند. بهتر است از مطالعات تصویربرداری همراه با شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی برای تعیین علت درد استفاده شود.
همچنین تست های دیگر که در تشخیص علت گردن درد ممکن است استفاده شود، عبارتند از:
- الکترومیوگرافی: EMG می تواند تعیین کند که آیا گردن درد ممکن است به عصب فشرده شده مربوط باشد یا خیر. این شامل وارد کردن سوزن های ظریف از طریق پوست به داخل عضله است. این تست سرعت هدایت عصبی را اندازه گیری می کند تا مشخص کند آیا اعصاب به درستی کار می کنند یا خیر.
- آزمایش خون: آزمایش خون گاهی اوقات میتواند شواهدی از التهاب یا عفونتهایی که ممکن است باعث درد گردن شده یا در ایجاد آن نقش داشته باشند، ارائه دهد.
درمان گردن درد:
شایع ترین انواع گردن درد خفیف تا متوسط معمولاً در عرض دو یا سه هفته به خودمراقبتی پاسخ می دهند. مسکنها و استفاده از گرما ممکن است تمام چیزی باشد که لازم است.
- داروها:
مسکنها ممکن است شامل داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم یا استامینوفن باشند. این داروها را فقط طبق دستور مصرف کنید. استفاده بیش از حد می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند. اگر مسکنهایی که میتوانید بدون نسخه بخرید کمکی نکرد، پزشک ممکن است داروهای NSAID یا شلکنندههای عضلانی را تجویز کند.
- فیزیوتراپی:
یک فیزیوتراپیست می تواند وضعیت صحیح بدن، هم ترازی و تمرینات تقویت کننده گردن را آموزش دهد. فیزیوتراپی همچنین ممکن است شامل استفاده از گرما، یخ و سایر اقدامات برای کمک به کاهش درد باشد.
- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS):
الکترودهایی که روی پوست در نزدیکی نواحی دردناک قرار میگیرند، تکانههای الکتریکی کوچکی را ارسال میکنند که ممکن است درد را تسکین دهد. با این حال، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد TENS برای گردن درد موثر است.
- گردن بند نرم:
یک گردن بند نرم که از گردن حمایت می کند ممکن است با برداشتن فشار از گردن به تسکین درد کمک کند. با این حال، اگر برای بیش از سه ساعت در یک زمان یا برای بیش از 1 تا 2 هفته استفاده شود، ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر داشته باشد.
- تزریق استروئید:
یک متخصص ممکن است داروهای استروئیدی را در نزدیکی ریشه های عصبی، مفاصل ستون فقرات یا عضلات گردن تزریق کند. داروهای بی حس کننده مانند لیدوکائین نیز می توانند برای تسکین گردن درد تزریق شوند.
- عمل جراحي:
جراحی به ندرت برای گردن درد مورد نیاز است، جراحی ممکن است گزینه ای برای تسکین فشار ریشه عصبی یا نخاع باشد.
برخی از داروها مانند دگزامتازون ، در کنترل و بهبود درد عصب سیاتیک موثر هستند. با این وجود یکی از بهترین روشهای درمان درد عصب سیاتیک ، جراحی لیزری است که به صورت سرپایی با نتایج درخشانی همراه است. جراحی لیزری به روش PLDH که روشی ابداعی توسط دکتر احمد شکرچی زاده، جراح مغز و اعصاب در اصفهان می باشد؛ تا کنون توانسته به درمان درد بیماران زیادی که از درد عصب سیاتیک رنج میبردهاند بیانجامد.
آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین
تلفن : 36622101 - 031درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیمار شماره 70 اقای هاشم قربانی سابقه چند ماهه درد گردن و دست راست
تاریخ انتشار : 1394-07-23تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره ۲۲ آقای فرهاد بندر زاده ۳۸ ساله از ابادان مبتلا به دیسک گردن
تاریخ انتشار : 1394-06-22تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره 21 خانم سمیره سیامکی - زن ۴۶ ساله مبتلا به دیسک گردن
تاریخ انتشار : 1394-06-17تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره 92 اقای مرتضی نبی پور ۵۶ ساله سابقه 4ماه درد گردن
تاریخ انتشار : 1394-08-17تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره 98 اقای تقی نصر اصفهانی ۸۵ ساله مبتلا به دیسک گردن
تاریخ انتشار : 1394-11-18تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره 129 خانم فریبا ناطقی با سابقه دو سال درد گردن و دست چپ
تاریخ انتشار : 1394-11-19تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار ۱۴۹ آ قای حمید مقصودی سابقه چند ماهه درد گردن با انتشار به دست راست
تاریخ انتشار : 1394-12-07تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار ۱۵۴ خانم اعظم السادات طباطبایی باسابقه چند ساله درد گردن
تاریخ انتشار : 1394-12-07تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار شماره 170 اقای حسین شمس سابقه چند ماهه درد گردن با انتشار به اندام فوقانی
تاریخ انتشار : 1394-12-16تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار 178 خانم فاطمه قدسی به علت دیسک گردن جراحی پلاسما شدند
تاریخ انتشار : 1394-12-17تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
بیمار 182 آقای ملکشاه کیانیان سابقه درد گردن و اندام فوقانی چپ
تاریخ انتشار : 1395-02-05تاریخ بروز رسانی : 1400-05-04 -
دستورات پس از عمل بیماران دیسک گردن
تاریخ انتشار : 1395-08-12تاریخ بروز رسانی : 1400-06-22 -
علت و درمان شکستگی مهره گردن
تاریخ انتشار : 1401-07-17تاریخ بروز رسانی : 1401-07-20 -
سرخوردگی و لغزش مهره گردن
تاریخ انتشار : 1402-03-29تاریخ بروز رسانی : 1402-04-10

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .