عمل میکروسکوپیک مغز برای چه بیمارانی انجام میشود؟
جراحی مغز و اعصاب یک رشته ی پزشکی است در رابطه با پیشگیری، تشخیص، درمان و توانبخشی اختلالاتی که بر هر بخش از دستگاه عصبی شامل مغز، نخاع، اعصاب پیرامونی و دستگاه عروق مغزی خارج از جمجمه تأثیر گذار است. میکروسرجری یا عمل میکروسکوپیک مغز مجموعه ای از روشها را توصیف میکند که برای آنها جراحان از میکروسکوپ عملیاتی قوی و ابزارهای تخصصی برای عمل بر روی ساختارهای کوچک یا ظریف در مغز استفاده میکنند.
در این روش از آنجا که از میکروسکوپ های بسیار قوی و پیشرفته استفاده می شود، برای پزشک این امکان را فراهم می کند نواحی داخلی مغز و نواحی اطراف آن را به درستی مورد بررسی قرار دهد و اقدامات لازم را در روند درمان به کار گیرد.
عمل میکروسکوپیک مغز باعث شده است که احتمال خطا به کمترین حد ممکن برسد و نیز پزشکان با اطمینان بیشتری می توانند مراحل درمانی را پشت سر بگذارند. ميکروسرجري در واقع از جمله تکنيکهاي جراحي است که از جراحيهاي کمتر تهاجمي ناشي ميشود. منظور از جراحيهاي کمتر تهاجمي، فرايندهايي است که حداقل آسيبها را به همراه دارند. اين شيوه نه تنها ميزان موفقيت درمان را ارتقا ميدهد بلکه ميزان آسيبهاي بافتي وارد آمده را نيز به حداقل ميرساند.
در فرايندهاي جراحي معمول، به منظور دستيابي به ناحيه آسيب ديده از يک اينسيژن بزرگ استفاده ميشود اين در حالي است که در ميکروسرجري، دسترسي به ناحيه مورد نظر در واقع در کمال آرامش و با آسيب حداقلي صورت ميگيرد، به اين معني که فرايند جراحي طي شرايطي صورت ميگيرد که جراح متخصص ديد مستقيمي به ناحيه مورد نظر ندارد.
کاربرد عمل میکروسکوپیک مغز
- آکندروپلازی
- نوروم آکوستیک
- آکرومگالی
- آستروسیتومهای آناپلاستیک
- کیست آراکنوئید
- ناهنجاریهای شریانی وریدی (AVM)
- آستروسیتومها
- تصلب شرایین
- آسیب شبکه بازویی
- آبسه مغزی
- تومور مغزی
- گلیوم ساقه مغز
- بیماری شریان کاروتید
- سندرم تونل کارپال
- آستروسیتومهای مخچه
- ایسکمیک مغزی
- شرایط مایع مغزی نخاعی
- بیماری عروق مغزی
تشخیص بیماری های مغزی
به طور کلی متخصص و یا جراح مغز و اعصاب آزمایش های مختلفی را برای تشخیص بیماری های مغز و اعصاب به کار می برد. هر کدام از این آزمایش ها اطلاعات متفاوتی را در مورد بیماری مربوطه در اختیار جراح مغز و اعصاب قرار می دهد. در زیر چند نمونه از این آزمایش ها آورده شده است:
- آنالیز مایع مغزی ـ نخاعی (نمونه برداری از مایع مغزی ـ نخاعی)
- نوار مغزی
- مطالعات خواب
- سی تی اسکن مغز (پرتونگاری مقطعی رایانهای)
- ام آر آی
- توموگرافی
- آنژیوگرافی مغز
عمل میکروسکوپیک مغز چگونه انجام میشود؟
جراح براي ديدن دقيقتر محل عروق و بافتهاي مغز و ستون فقرات در حين عمل از ميکروسکوپهاي تخصصي جراحي مغز و اعصاب استفاده ميکند. اين ميکروسکوپها با توجه به بازوهايي که دارند اين امکان را فراهم ميکنند که در حين عمل در هر موقعيتي قرار گرفته و به ديد جراح کمک کنند. حرکت بازوها و پوزيشن دهي به کمک دستههايي که در کنار لنزهاي ميکروسکوپ است انجام ميشود. وضوح و بزرگنمايي که اين ميکروسکوپها در ناحيه عمل ايجاد ميکنند باعث ميشود در هر اتاق عمل مغز و اعصاب مورد نياز باشند؛ چراکه عمل بر روي مغز و اعصاب محيطي به دقت بيشتري نياز دارد. در اين روش از طريق يک کانول يا لولهاي که به کمک راهنمايي ميکروسکوپهاي نوري در ناحيه مورد نظر قرار داده ميشود، از ابزار مورد نياز براي انجام فرايند جراحي در آن ناحيه استفاده ميشود. اين تکنيک جراحي کمترين ميزان جراحت و آسيب را در ازاي دسترسي و فرايند راحتتر جراحي به همراه خواهد داشت.
مراقبتهای لازم بعد از جراحی مغز
قبل از آن که بیمار ترخیص شود، پزشک دستورهای لازم را برای انتقال از بیمارستان به خانه، به صورت مکتوب و شفاهی به بیمار و خانواده وی ارائه میدهد. برای مثال پزشک روش مراقبت از زخم را توضیح میدهد، داروهای لازم را تجویز میکند، زمان ویزیت پس از عمل را تعیین میکند و شماره تلفنی را برای مواقع اورژانسی اعلام میکند.
تعویض پانسمان
پانسمانهای روی زخم باید به صورت روزانه تعویض شود (درباره این که آیا اجازه تعویض پانسمان را در خانه دارید یا خیر حتماً با پزشک معالج خود صحبت کنید). باید توجه داشت که برای ضد عفونی کردن به هیچ عنوان نباید از بتادین به طور مستقیم روی زخم استفاده کرد و باید تنها اطراف زخم را با آن تمیز نمود؛ زیرا باعث کند شدن روند بهبود زخم خواهد شد.
حمام
درمورد زمان مناسب برای حمام رفتن با پزشک مشورت کنید. پزشک معالج احتمالاً بعد از 2 تا 5 روز پس از جراحی اجازه حمام به بیمار میدهد؛ ولی بیمار باید بداند که لازم است برای شست و شو باید از شامپوی بچه استفاده کند.
درمان توانبخشی
برخی بیماران به درمانهای بیشتری نیاز دارند که انجام آنها در خانه ممکن نیست. در این حالت بیمار برای مدت کوتاهی در مراکز توانبخشی بستری پذیرش میشود تا ایمنی و تأثیرگذاری نقاهت تضمین شود.
عوارض جراحی مغز
شایعترین عوارض که بیماران جراحی مغز و اعصاب ممکن است با آنها برخورد داشته باشند ایجاد لخته در عروق پا، آمبولی ریوی، عفونت و آسیب بافت عصبی شامل مغز و نخاع است.
آدرس مطب : اصفهان چهارباغ بالابین زمزم و دروازه شیرازکوچه مختاری ساختمان جم طبقه زیرزمین
تلفن : 36622101 - 031درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
ضایعات عروقی مغز و درمانهای های آن
تاریخ انتشار : 1400-07-17تاریخ بروز رسانی : 1400-07-30 -
سکته مغزی یا ایسکمی مغزی چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-03-10تاریخ بروز رسانی : 1401-03-13 -
سکته مغزی خاموش چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-03-16تاریخ بروز رسانی : 1401-03-18 -
جراحی تومور مغزی به چه دلیل انجام می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-03-26تاریخ بروز رسانی : 1401-03-28 -
خون ریزی مغزی به چه علت رخ می دهد و علائم خون ریزی مغزی چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-03-30تاریخ بروز رسانی : 1401-03-31 -
ناهنجاری شریانی وریدی مغز (AVM)
تاریخ انتشار : 1401-06-22تاریخ بروز رسانی : 1401-06-25 -
چه عواملی احتمال ابتلای افراد را به تومورهای مغزی افزایش می دهد؟
تاریخ انتشار : 1401-10-21تاریخ بروز رسانی : 1401-10-30 -
علت انجام جراحی آندوسکوپی هیدروسفالی چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-01-23تاریخ بروز رسانی : 1402-02-04 -
علت انجام جراحی مغز با پرتوی گاما
تاریخ انتشار : 1402-02-12تاریخ بروز رسانی : 1402-02-24

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .